CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 11, 2011

:: manisnya kurma itu ::

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hari ni hari yang ke 11 berpuasa.. Ble da banyak hari puase xrase penat sangat kann.. Makin bersemangat plaks tak nak tinggal pose. Ohh yeahh, thn ni arapnya penuh laa guwe puase. Jelesh laa tu. Kalau jelesh, peknen laa ngan ai sesame.hahaha. ok, da melalut. mahap.
Hmmm, korang sahur ngan ape? Kiteww makan ni tadi..


yusof taiyoob ko.. tp TAK LAA aku makan yang ni, aku beli kurma sari pati masa shopim brg dapur. Da tak jumpe yusof taiyoob, rembat jek yg mane ade. Ini sumber google.
 Kalau makan kurma utk sahur, yakni memaniskan mulut dengan kurma tanpa makan nasi sebelum itu ( semasa sahur ) sangatlah terasa cergas di petang hari kann.. Ok, ayat aku mmg camni kalau bulan puase. Ade iras iras nak berdakwah ckit. Korang tau tak khasiat dan kebaikan kurma ni. Meh aku share..

  1. Kaum Arab Badui, yang makan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.
  2. Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus. Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanker usus besar.
  3. Sebagai makanan laksatif (laxative food), kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
  4. Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
  5. Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesehatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A  diketahui membantu melindungi dari kanker paru-paru dan rongga mulut.
  6. Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
  7. Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroner dan stroke.
  8. Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan dibutuhkan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
  9. Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
  10. Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
  11. Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
  12. Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, yaitu  piridoksin (vitamin B-6), niacin, asam pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah  dan metabolisme tulang.
Sumber adalah : http://www.majalahkesehatan.com/

Yezza, ini dari segi saintis. Ade juga dari segi islam.. yang tu, next time ai share ye.. Tak boleh laa wat entry yang terpanjang di dunia. Sebabnya, bukan korang baca ponggg.. Kan? kan? kan?

Makanya, walaupun.. MANISNYA KURMA ITU.. tetapi banyak khasiat dan kebaikannya kalau diamal makan selalu. Aku dulu, mmg tak pernah makan kurma. Tahun ni baru aku start makan sebab orang cakap preggy mom kalau makan kurma masa pose, tak rase letih sangat. So, aku cuba amalkan dan alhamdulillah. Walaupun lepas sahur ade sedikit loya. Tapi aku masih kuat berpuase.

Ok, tu jek. Till then, Bubye!


No comments:

Post a Comment